"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Omlet z papryką i serem

Trzy podstawowe zasady dobrego śniadania: urozmaicone, sycące i … szybkie w przygotowaniuUśmiech. Ten omlet moim zdaniem je spełnia. Przygotowania można zamknąć w 10 minutach.
Składniki (1 porcja)
½ papryki czerwonej
50 gram sera typu bałkańskiego
1 łyżeczka masła , może być lekko solone
1 jajko
1 białko
1 łyżka mąki żytniej razowej
Natka pietruszki
Paprykę i ser pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać na małej patelni, dorzucić paprykę. Jak papryka lekko zmięknie, dodać ser. Jajko, białko i mąkę dokładnie wymieszać, wylać na patelnię i całość przykryć pokrywką. Smażyć ok 5 minut na średnim ogniu. Jak wierzch będzie już ścięty, a boki zaczną odchodzić od patelni, omlet powinien być gotowy. Przekładamy na talerz, składając go na pół, przystroić natką pietruszki i gotowe. Całość nie trwa dłużej niż 10 minut. Smacznego Uśmiech

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz