Połączenie słodkich owoców i mięsa, nie każdego przekonuje.
Ja poszłam krok dalej i mięso zamarynowałam w ...słodkim winie. Uważam, że
szaszłyki wyszły SUPER! Moje, pieczone w piekarniku, ale następne na pewno będą
grillowane.
Składniki (6 szaszłyków)
300 gram udźca indyka
300 gram boczku parzonego
3 twarde brzoskwinie
100 gram suszonych śliwek
100 ml wina wermut Cin&Cin LemonCini
30 ml oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
sól, pieprz, sok z połówki cytryny, papryka ostra
Mięso z indyka pokroić w kosteczkę. Wino, oliwę, sok z
cytryny, sól, pieprz i paprykę wymieszać w miseczce, dodać kostki z mięsa
indyka. Całość przykryć folią i zostawić na noc w lodówce do zamarynowania.
Przygotowując szaszłyki na patyczki nadziewać mięso i owoce naprzemiennie:
indyk, brzoskwinia, boczek, śliwka. Piec w piekarniku na opcji grill ok. 20
minut, przekręcając w połowie pieczenia lub przyrządzać na grillu. Smacznego.
ciekawe szaszłyki takich jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam