"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Tapenada


Pasta o mocnym, wyrazistym smaku. Może być dodatkiem do sosów rybnych ale bardzo dobrze smakuje także z gorącymi grzankami lub jako farsz do świeżych warzyw, np. ogórek, pomidor. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiku nawet przez kilka tygodni. Przepis pochodzi z książki „Piekielna kuchnia” autorstwa Marco Pierre White

Składniki (na średnik słoiczek)
250 gram czarnych oliwek
50 gram anchois
25 gram kaparów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy

Wszystkie składniki oprócz oliwy włożyć do blendera, miksować ok. 5 minut następnie dodać oliwę i miksować jeszcze minutę. Przełożyć do słoiczka i gotowe. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Tapenada to wspaniałe tapas znane w barach Hiszpańskich. Do tych składników można dodać grubo pociętą (jeden pęczek)natkę pietruszki oraz sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Tak przygotowana tapenada pachnie cytryną a smakuje równie wybornie jak w przestawionym przepisie.

    OdpowiedzUsuń