Pasta o mocnym, wyrazistym
smaku. Może być dodatkiem do sosów rybnych ale bardzo dobrze
smakuje także z gorącymi grzankami lub jako farsz do świeżych
warzyw, np. ogórek, pomidor. Można przechowywać w lodówce w
zamkniętym słoiku nawet przez kilka tygodni. Przepis pochodzi z
książki „Piekielna kuchnia” autorstwa Marco Pierre White
Składniki (na średnik
słoiczek)
250 gram czarnych oliwek
50 gram anchois
25 gram kaparów
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki
oprócz oliwy włożyć do blendera, miksować ok. 5 minut następnie
dodać oliwę i miksować jeszcze minutę. Przełożyć do słoiczka
i gotowe. Smacznego.
Tapenada to wspaniałe tapas znane w barach Hiszpańskich. Do tych składników można dodać grubo pociętą (jeden pęczek)natkę pietruszki oraz sok z cytryny i startą skórkę z cytryny. Tak przygotowana tapenada pachnie cytryną a smakuje równie wybornie jak w przestawionym przepisie.
OdpowiedzUsuń