Tiramisu – włoska klasyka

przepis na tiramisu

Deser uwielbiany przez miliony, można powiedzieć, że jest to sztandarowy włoski podarunek dla kuchni. Nie przypominam sobie, żeby kiedyś nie smakował moim gościom (o sobie nie wspomnę :) ). Dla mnie najsmaczniejsza jest wersja dosyć „uboga”, tzn, bez bitej śmietany, proporcje, które mam w pamięci zawsze: na 1 serek mascarpone – 2 żółtka i 2 łyżki cukru, i wtedy od zależności i wielkości planowanego deseru, po prostu się to mnoży :)

Składniki (na 24 cm okrągłą foremkę, czyli dla 8-10 osób)

1 kg sera mascarpone (4 klasyczne serki)
8 żółtek
8 łyżek cukru
300 gram podłużnych biszkoptów
200 ml mocnej kawy
50-70 ml likieru amaretto
3 łyżki kakao

Zaparzamy mocną kawę i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, gładką masę, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, następnie po łyżeczce dodajemy serek, czekając aż poprzednia porcja będzie dokładnie połączona z resztą i nie będą widoczne grudki. Gotowa masa będzie bardzo puszysta i na tyle sztywna, że nie będzie spadać z łyżki.
Wylewamy kawę na dosyć duży talerz, dolewamy amaretto. Biszkopty moczymy przez chwilę w kawie (ja liczę do 3 :) ), jeżeli macie biszkopty z cukrową polewą, maczamy tą stroną bez polewy i układamy w foremce mokrą częścią do góry. Wyłożyć biszkoptami całe dno. Na biszkopty ułożyć warstwę kremu, mniej więcej tej grubości co biszkopty, krem posypujemy przesianym na sitku kakao (ok. 1 łyżka na 1 warstwę). Powtarzamy czynności aż do wyczerpania kremu, u mnie wyszły 2 warstwy. Ciasto powinno być zakończone warstwą kremu (ostatniej warstwy nie polecam od razu posypywać kakao). Całość przykryć szczelnie folią i zostawić w lodówce, przez kilka godzin a najlepiej całą noc. Przed podaniem na stół wierzch posypać ostatnią łyżką przesianego przez sitko kakao. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz