"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Bliny z łososiem


Bliny odkryłam dopiero teraz. Zawsze wydawały mi się ciężkimi plackami bez smaku, może przez tą nazwę (bliny/gliny). Po tym daniu całkowicie zmieniłam o nich zdanie. I o to chyba chodzi w kuchni? :) Danie zainspirowane jest przepisem pochodzącym z książki autorstwa Gordona Ramsay’a pt. Zdrowa kuchnia, wydawnictwo Muza. Ja zmieniłam w nim kilka dodatków.

Składniki (4 porcje)

50 gram mąki żytniej razowej
50 gram mąki pszennej
2 białka jaja
120 ml mleka
½ łyżeczki cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki roztopionego masła lekko solonego
Szczypta soli
100 gram łososia wędzonego
100 gram serca ricotta
1 cm pasty wasabi
1 cytryna

Serek ricotta dokładnie wymieszać z pastą wasabi, odstawić aby smaki się połączyły.
W misce zmieszać obie mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Zrobić wgłębienie, do którego wlać mleko i 1 łyżkę roztopionego masła. Wyrobić jednolite ciasto i odstawić na kilka minut. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Wymieszać pianę z ciastem na bliny. Pozostałe masło rozgrzać na patelni, łyżką nakładać placuszki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odstawiać w ciepłe miejsce, do czasu usmażenia pozostałych. Z podanych składników wyszło mi 8 placuszków. Usmażone rozkładać na talerzu, podawać z ricottą z wasabi oraz kawałkiem wędzonego łososia. Przybrać koperkiem i cząstkami cytryny. Smacznego.

4 komentarze:

  1. nigdy jeszcze nie spróbowałam blin, ale kuszące są bardzo

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Spróbowałabym ich z chęcią. ricotta i łosoś to wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja miałam to szczęście i siostra mi je zaserwowała:) Też pierwszy raz jadłam, kurcze...są pyszne do tego ten serek i łosoś, fantastyczne połączenie!Siostro...uwielbiam Twoją kuchnię!

    OdpowiedzUsuń