"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Sałata smażone tofu


Zbliża się koniec owoców sezonowych, więc trzeba je wykorzystać na wszelki możliwy sposób. Dziś na kolację będzie więc owocowa sałatka. Lubię czasami ser lub mięso zastąpić w sałatce tofu. Mam poczucie, że jem jeszcze zdrowiej niż zazwyczaj. W tej sałatce tofu lekko zamarynowałam i  usmażyłam, działanie spowodowało, że tofu stało się bardziej wyraziste w smaku.

Składniki (1 porcja)

¼ główki sałaty lodowej
100 gram tofu
2 cm korzenia imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu
200 gram ulubionych owoców – np. malin i jagód
1 łyżka orzeszków pinii

Korzeń imbiru zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, połączyć z oliwą i sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tofu pokroić w kostkę i obtoczyć w przygotowanej marynacie – odstawić na ok. pół godziny. Owoce umyć i dokładnie wysuszyć. Orzeszki pinii przyrumienić na suchej patelni. Następnie na tą sama patelnię wrzucić do obsmażenia kawałki zamarynowanego tofu. Sałatę wyłożyć na talerz, wymieszać z owocami, podsmażonym tofu, całość posypać uprażonymi orzeszkami. Smacznego.

3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł na sałatkę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowe połączenie składników, ale czuję, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń