"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kremowy kurczak z kurkami


Kremowy sos, na bazie śmietanki i mascarpone jest doskonałym tłem dla kurek. Jedyną niedogodnością podczas przygotowania tych grzybów, jest ich czyszczenie. Uprzedzam, że to dosyć żmudne zajęcie. Najpierw, na sucho, oczyszczamy z igiełek, listków, mchu i piachu. Następnie płuczemy co najmniej 2 razy, najlepiej pod bieżącą wodą, a i tak może się zdarzyć, że w którejś kurce zostanie trochę piasku…. Ostatnia szansa na jego usunięcie będzie przy krojeniu grzybów.
Mimo, że sos jest dosyć ciężki, nie czuje się tego. W smaku danie jest bardzo aksamitne i delikatne. Lubię zaskakiwać i dopieszczać moich bliskich. Mam wrażenie, że to danie im smakowało.

Składniki (6 porcji)

800 gram piersi z kurczaka
800 gram świeżych kurek
2 cebule
4 ząbki czosnku
100 ml białego wina wytrawnego
200 ml śmietanki 12 lub 18% (słodkiej)
250 gram serka mascarpone
500 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła lekko solonego
Sól, pieprz, pieprz cytrynowy, świeżo tarta gałka muszkatołowa
3 łyżki sera typu parmezan
2 łyżki szczypiorku, poszatkowanego

Kurczaka pokroić w dosyć małe paseczki, posypać solą i pieprzem, odstawić na kilka minut. Grzyby dokładnie oczyścić, przepłukać co najmniej 2 razy pod bieżącą wodą, większe pokroić w paseczki, malutkie zostawić w całości. Cebule i czosnek poszatkować. Na burzej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć kurczaka. Usmażone kawałki, zdjąć z patelni i na razie odstawić. Na patelnię dodać masło i jak się roztopi wrzucić cebulę i czosnek, podsmażać ok 3 minut i dorzucić kurki. Przykryć patelnię pokrywką (kurki szybciej puszczą sos). Po 10 minutach zdjąć pokrywkę i nadal dusić, pozwalając odparować wytworzonym płynom. Kiedy prawie już cała woda wyparuje z patelni, dołożyć wcześniej usmażonego kurczaka, zalać bulionem i winem. Dusić kolejne 10 minut. Pod koniec dołożyć na patelnię mascarpone, mieszać aż do rozpuszczenia całego serka. Całość wykończyć śmietanką oraz solą, pieprzem cytrynowym i gałką muszkatołową. Podawać z makaronem, posypane świeżo tartym serem i szczypiorkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz