"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pomidorowy bakłażan


Bakłażan to jedno z moich ulubionych warzyw, dlatego często gości w mojej kuchni. Tym razem połączyłam go z kozim serem długo-dojrzewającym pomidorem i ...tapenadą. Tapenada nadała mu nieco charakteru.

Składniki (na 2 porcje)

1 średni bakłażan
2 duże pomidory mięsiste
30 gram sera koziego długo-dojrzewającego, startego na tarce o grubych oczkach
2 łyżki oliwy
Sól, świeżo mielony pieprz, suszone zioła


Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć środek i pokroić w kosteczkę, pomidora także dosyć drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać w miseczce z  tapenadą i pieprzem (uwaga z solą, tapenada jest dosyć słona). Taki farsz, ponakładać do połówek bakłażana i włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego lekko oliwą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 minut. I już. Smacznego.

2 komentarze: