"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałatka z krewetek arbuza i fety


Arbuz to jeden z owoców, który właściwie można jeść bez ograniczeń. Jest najmniej kaloryczny, zawiera sporo wody i trochę cennych dla organizmu składników, jak chociażby likopen, substancję wspomagającą leczenie nowotworów. Pomaga także wydalać z organizmu szkodliwe związki, które gromadzą się w mięśniach, więc idealny dla osób aktywnych. Inspiracją do tego dania była sałatka Gordona Ramsay’a z książki pt. Zdrowa kuchnia, wydawnictwa Muza. Z racji zasobności lodówki i braku kilku drobnych składników, powstała trochę inna jej wersja.

Składniki (na 1 porcję)

¼ główki sałaty lodowej
250 gram krewetek koktajlowych
500 gram arbuza
50 gram sera feta
1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki miodu
sól, świeżo mielony pieprz

Rozmrożone krewetki zamarynować w łyżce oliwy wymieszanej z solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut. Arbuza podzielić na cząstki, usuwając pestki, rozłożyć na talerzu razem z sałatą. Pokruszyć na wierzch fetę oraz posypać pieprzem. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i wrzucić krewetki, smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszać z sokiem z limonki i miodem, odstawić. Krewetki ułożyć na sałatce, posypać prażonymi pestkami dyni oraz pokropić przygotowanym dresingiem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego.

1 komentarz: