Arbuz to jeden z owoców,
który właściwie można jeść bez ograniczeń. Jest najmniej kaloryczny, zawiera
sporo wody i trochę cennych dla organizmu składników, jak chociażby likopen,
substancję wspomagającą leczenie nowotworów. Pomaga także wydalać z organizmu
szkodliwe związki, które gromadzą się w mięśniach, więc idealny dla osób
aktywnych. Inspiracją do tego dania była sałatka Gordona Ramsay’a z książki pt.
Zdrowa kuchnia, wydawnictwa Muza. Z racji zasobności lodówki i braku kilku drobnych składników,
powstała trochę inna jej wersja.
Składniki (na 1 porcję)
¼ główki sałaty lodowej
250 gram krewetek
koktajlowych
500 gram arbuza
50 gram sera feta
1 łyżka prażonych pestek dyni
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
¼ łyżeczki miodu
sól, świeżo mielony pieprz
Rozmrożone krewetki
zamarynować w łyżce oliwy wymieszanej z solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na
ok. 10 minut. Arbuza podzielić na cząstki, usuwając pestki, rozłożyć na talerzu
razem z sałatą. Pokruszyć na wierzch fetę oraz posypać pieprzem. Rozgrzać na
patelni 1 łyżkę oliwy i wrzucić krewetki, smażyć kilka minut, co jakiś czas
mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszać z sokiem
z limonki i miodem, odstawić. Krewetki ułożyć na sałatce, posypać prażonymi
pestkami dyni oraz pokropić przygotowanym dresingiem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego.
oryginalna
OdpowiedzUsuń