"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Szpinakowe roladki z kurczaka


Szpinak i gorgonzola bardzo fajnie się uzupełniają smakowo, a dodatkowo owinięte mięsem z kurczaka, stworzyły pełne danie obiadowe. Dla dbających o linię jako dodatek proponuję tylko świeży szpinak pokropiony winegretem, dla reszty może być jeszcze ryż polany serowym sosem:).

Składniki (3 porcje)
1 spora pierś z kurczaka
1 opakowanie świeżego szpinaku
150 gram sera gorgonzola, jeśli nie robimy sosu, wystarczy 100 gram
4 duże ząbki czosnku, bardzo drobno poszatkowane
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz, 2 łyżki sosu winegret
Opcjonalnie, jeśli robimy sos serowy: 50 ml wytrawnego białego Martini

Pierś z kurczaka pokroić na dosyć cienkie kotlety, delikatnie rozbić, posypać pieprzem i minimalną ilością soli (ser jest dosyć słony, ja mięsa już właściwie nie soliłam wobec tego)  i natrzeć czosnkiem z jednej strony. Na czosnku ułożyć liście szpinaku i małe kawałki sera, zawinąć ściśle i spiąć wykałaczką. Mi z 1 piersi kurczaka wyszło 7 roladek. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i układać przygotowane roladki, od góry także posmarować oliwą. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok. 30 minut, szczelnie przykryte. Resztę szpinaku zmieszać z sosem winegret i posypać skórką otartą z cytryny. Gotowe roladki porozkładać na talerze (dla urozmaicenia można jedną pokroić w grube plastry) i polać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Jeśli danie podajemy z ryżem, można je polać sosem serowym. Kawałek gorgonzoli rozpuszczamy na małej patelni, dolewamy sos z pieczenia oraz 50 ml białego wytrawnego Martini. Trzymamy na ogniu ok. 10 minut aż alkohol odparuje a sos trochę się zredukuje. Smacznego.

3 komentarze:

  1. rozne wariacje na temat roladek z kurczaka to moja specjalnosc:-) uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham drób i szpinak:)) Danie nie trudne w wykonaniu, ale jakie smaczne! ;)

    OdpowiedzUsuń