"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Weekendowe zapiekane jaja


Śniadanie, szczególnie to weekendowe powinno być bardziej wykwintne niż jedzone w pośpiechu przed wyjściem do pracy w tygodniu. Nigdzie nam się nie spieszy, więc  możemy sobie pozwolić na dłuższe przygotowania i … lekką rozpustę :). Podstawowa zasada na weekend, nie liczymy kalorii!!!! I tak wszystko stracimy w tygodniu :)

Składniki  - uzależnione od ilości osób dla których przygotowujemy śniadanie , ja robiłam dla siebie i męża:

3 czerwone papryki
3 jajka
100 g wędzonego, parzonego boczku
kilka gałązek szczypiorku
sól, pieprz, ulubione zioła

Papryki myjemy i odcinamy od nich dolną część, która utworzy nam „miseczkę”, na dno wsypujemy szczyptę soli, pieprzu i ulubione zioła. Boczek kroimy na małe plasterki i wykładamy nimi dno naczynia w którym będziemy zapiekać. Jajka rozbijamy do paprykowych miseczek, ustawiamy je w naczyniu na boczku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. W połowie pieczenia, jak białko na wierzchu już będzie lekko ścięte, układamy po jednym plasterku boczku z dna naczynia. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem. Smacznego.

3 komentarze:

  1. ach, niech mi ktoś zrobi takie apetyczne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Nigdy nie pomyślałam, żeby tak jadać jajka.

    OdpowiedzUsuń