Tym razem, zamiast całego
kurczaka wykorzystałam tylko tzw. pałki. Pominęłam też dodatek natki i czosnku,
zamiast tego dodałam kilka pieczarek.
Składniki (dla 6 osób)
12 małych udek kurczaka (tzw.
pałek)
12 plasterków hiszpańskiej
kiełbasy chorizo
2 cytryny
10 dużych pieczarek
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól, świeżo mielony pieprz
Nasmarować brytfankę lub
naczynie do zapiekania oliwą. Udka umyć, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w
brytfance. Kiełbasę pokroić w plasterki i położyć 1 plasterek na każdym udku.
Cytryny pokroić w ósemki, pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki, rozrzucić
pomiędzy udkami. Kawałek pergaminu lekko
zmoczyć, tak żeby stał się elastyczny i przykryć szczelnie kurczaka wraz z
wszystkimi składnikami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok.
1,5 godziny, na ostatnie 10 minut można zdjąć pergamin. Smacznego.
Ciekawi mnie ten dodatek cytryny. :) Danie wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńCytryna fajnie orzeźwia to danie, a zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia....genialny!!!!
OdpowiedzUsuń