"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

De novo: bakłażan zapiekany z mozzarellą


Bakłażan w mojej kuchni gości często i w różnych postaciach. W tej formie, z dodatkiem ciemnego ryżu, stanowi pełne danie obiadowe. Dodatkiem może tu być  sałata z rucoli z czarnymi oliwkami i winegretem z dodatkiem winnego octu prowansalskiego. I robi nam się prawdziwie włoska uczta :) Oczywiście ryż można pominąć, na sałatę warto się skusić.

Składniki (dla 2 osób):

1 bakłażan
1 /2 kulki mozzarelli
3-4 pomidory suszone w oleju
3 ząbki czosnku drobno posiekane
4 łyżki koncentratu pomidorowego
¼ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka suszonego oregano
papryka ostra, sól, pieprz, świeża bazylia

Bakłażana pokroić na grube plasterki, morazzellę na jak najcieńsze plasterki, pomidory suszone posiekać. Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, rozkładać warstwowo: plastry bakłażana, mozzarellę, suszone pomidory. Koncentrat rozmieszać z wodą, dodać oregano, paprykę ostrą i bardzo drobno posiekany czosnek. Sosem polać bakłażana. Zapiekać przykryte folią w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 40 minut. Przed podaniem przystroić listkami bazylii. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz