Bakłażan w mojej kuchni gości
często i w różnych postaciach. W tej formie, z dodatkiem ciemnego ryżu, stanowi
pełne danie obiadowe. Dodatkiem może tu być sałata z rucoli z czarnymi oliwkami i
winegretem z dodatkiem winnego octu prowansalskiego. I robi nam się prawdziwie
włoska uczta :) Oczywiście ryż można pominąć, na sałatę warto się skusić.
Składniki (dla 2 osób):
1 bakłażan
1 /2 kulki mozzarelli
3-4 pomidory suszone w oleju
3 ząbki czosnku drobno
posiekane
4 łyżki koncentratu
pomidorowego
¼ szklanki gorącej wody
1 łyżeczka suszonego oregano
papryka ostra, sól, pieprz, świeża
bazylia
Bakłażana pokroić na grube
plasterki, morazzellę na jak najcieńsze plasterki, pomidory suszone posiekać.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, rozkładać warstwowo: plastry
bakłażana, mozzarellę, suszone pomidory. Koncentrat rozmieszać z wodą, dodać
oregano, paprykę ostrą i bardzo drobno posiekany czosnek. Sosem polać
bakłażana. Zapiekać przykryte folią w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 40
minut. Przed podaniem przystroić listkami bazylii. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz