Dietetycznie: Brzoskwinia na deser


Na szybki deser, grillowana brzoskwinia. Nawet pomimo dodania niewielkiej ilości czekolady, nadal można go uznać za lekki.


Składniki (1 porcja)
1 brzoskwinia
3-4 listki mięty

Sos czekoladowy:
½ tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
100 ml wody

Wszystkie składniki sosu wkładamy do garnka i gotujemy ok. 10 minut cały czas mieszając. Gotowy sos można przechowywać w lodówce do 2 tygodni (jeśli zajdzie taka potrzeba :))
Brzoskwinię kroimy na cząstki i podsmażamy na zwykłej teflonowej, bądź grillowej patelni do miękkości. Podajemy z odrobiną sosu czekoladowego, ozdabiamy listkami mięty.
W wersji „wypasionej” można dodać gałkę lub dwie lodów waniliowych :). Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz