Dietetycznie: Rozmarynowa sałatka z arbuzem


Przeglądając ostatnio prasę, zaintrygował mnie przepis na sałatkę z arbuzem. Zbliża się koniec sezonu na ten wyjątkowy owoc, więc postanowiłam wykorzystać ten fakt. Sałatka świetnie nadaje się do cyklu: dietetycznie, gdyż jak wiemy, arbuz to najmniej kaloryczny owoc. Przepis pochodzi z dwutygodnika Gala i jest autorstwa Grzegorza Łapanowskiego.

Składniki (2 porcje)

¼ arbuza
100 g koziego sera typu feta
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki oliwy z oliwek

W małym garnuszku gotujemy masło z miodem i rozmarynem, aż do uzyskania ciemnej, kleistej konsystencji (ok. 5 minut).
Arbuza kroimy w grubą kostkę, połowę układamy na talerzu, drugą część smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą oliwek. Smażymy do lekkiego przyrumienienia z każdej strony. Usmażone kawałki obficie posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dokładamy do talerza z surowym arbuzem. Dodajemy kosi ser pokrojony w kosteczkę i całość polewamy miodowym sosem. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz