"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Sałata z granatem

dietetyczne sałatki

Lekka i bardzo smaczna sałata. Zazwyczaj serwuję ją sobie na kolację. Nie lubię, gdy w sałacie jest za dużo składników i nie wiadomo na czym tak naprawdę się skoncentrować. W tej sałacie wszystko jest na swoim miejscu. Zielone tło, czerwona baza, białe wypełnienie a kuleczki granatu to coś w rodzaju „wisienki na torcie”. Całość otula aromatyczny winegret.






Składniki (na 1 porcję)

1 garść ulubionej sałaty (moja, to lodowa)
1 garść świeżego szpinaku
1 średni pomidor
2-3 kawałki suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
½ kulki sera mozzarella
½ kulek z owocu granatu
2-3 łyżki sosu winegret (w tej sałatce winegret robiłam: po 50 ml oliwy z oliwek, oleju z orzeszków ziemnych, octu z białego wina prowansalskiego czyli z ziołami, sok z 1 dużej cytryny, 2 łyżeczki miodu, 3 bardzo drobno posiekane ząbki czosnku, sol, pieprz, oregano i bazylia – oczywiście sosu wychodzi o wiele więcej, można go przechowywać w słoiczku w lodówce przez kilka dni i wykorzystywać do kolejnych pysznych sałatek)
 
Sałatę i szpinak rozłożyć na talerzu, pokroić pomidora w półtalarki, suszone pomidory odsączyć z oleju (np. przy użyciu ręcznika papierowego), pokroić w paseczki. Mozzarellę porozrywać lub pokroić na małe kawałki. Sałatkę posypać kulkami z granatu i polać sosem winegret. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz