"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: sałatka z paluszkami surimi i ogórkiem


Przepis znaleziony w jakiejś gazecie, niestety nie jestem w stanie teraz stwierdzić w której. Został przeze mnie wycięty i odłożony do segregatora zatytułowanego „przetestować”. No i nadszedł ten dzień, przetestowałam i z czystym sumieniem polecam.

Składniki:
½ opakowania rucoli, lub kilka liści innej sałaty
1 świeży ogórek
100 g paluszków krabowych surimi
2 łyżki kaparów
1 łyżeczka posiekanego koperku
½ cytryny + sok wyciśnięty z drugiej połówki
3 łyżki sosu winegret (2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, sól, świeżo mielony pieprz)

Na talerzu rozłożyć: sałatę, ogórka pokroić w plasterki, paluszki krabowe w mniejsze kawałki. Całość posypać kaparami, koperkiem oraz polać sosem winegret i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Musi być dobra :) Bardzo lubię placuszki krabowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm, tyle czasu nie zaglądałam przez te remonty a tu takie pyszności mnie omijają! Uwielbiam paluszki krabowe, sałatka palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń