"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Słoneczna sałata z mango


Sałata w barwach lata, łączy w sobie wiele kolorów i smaków, połączenie owoców i mozzarelli jest bardzo delikatne. Sałata świetnie nadaje się na lekką kolację w towarzystwie białego wina i chrupiących grzanek.

Składniki (porcja dla 2 osób):
1 duże dojrzałe  mango
10 truskawek, można zastąpić szklanką malin
1 kulka (120 g) sera mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz cytrynowy,
kilka listków świeżej mięty
½ główki sałaty lodowej

Wykonanie:
Mango obrać, pokroić w małe kawałki, truskawki umyć, pokroić w ćwiartki, mozzarellę porozrywać na cienkie paseczki. Składniki wymieszać, polać sosem przygotowanym z cytrynowej oliwy z oliwek i octu balsamicznego, posypać pieprzem cytrynowym, solą i listkami mięty. Odstawić do lodówki na godzinę, żeby wszystkie smaki dokładnie się połączyły. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Takie sałatki kojarzą mi się z latem, spokojem,labą. Z pewnością skorzystam z opcji z malinami. Pewnie pyszna :) pozdrawiam kami

    OdpowiedzUsuń