Sałata w barwach lata, łączy
w sobie wiele kolorów i smaków, połączenie owoców i mozzarelli jest bardzo
delikatne. Sałata świetnie nadaje się na lekką kolację w towarzystwie białego
wina i chrupiących grzanek.
Składniki (porcja dla 2
osób):
1 duże dojrzałe mango
10 truskawek, można zastąpić
szklanką malin
1 kulka (120 g) sera
mozzarella
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz cytrynowy,
kilka listków świeżej mięty
½ główki sałaty lodowej
Wykonanie:
Mango obrać, pokroić w małe
kawałki, truskawki umyć, pokroić w ćwiartki, mozzarellę porozrywać na cienkie
paseczki. Składniki wymieszać, polać sosem przygotowanym z cytrynowej oliwy z
oliwek i octu balsamicznego, posypać pieprzem cytrynowym, solą i listkami mięty.
Odstawić do lodówki na godzinę, żeby wszystkie smaki dokładnie się połączyły. Smacznego.
Takie sałatki kojarzą mi się z latem, spokojem,labą. Z pewnością skorzystam z opcji z malinami. Pewnie pyszna :) pozdrawiam kami
OdpowiedzUsuńZgadza się bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuń