"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dip z gorgonzolą i białym winem


Zastanawiałam się co zrobić z końcówką sera gorgonzola. I nagle mnie olśniło: jutro jedziemy do znajomych na ognisko i mamy w planie pieczenie ziemniaków…. Zrobię dip, tym razem zaskakując znajomych nie w wersji light na jogurcie ale ciężki, porządny, serowy sos do ziemniaków. A co, jak szaleć to na całego!

Składniki (ok. 200 ml sosu)

100 g sera gorgonzola
20 g masła
50 ml mleka
1 łyżka mąki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 duże łyżki wina białego wytrawnego
kilka orzechów włoskich
świeżo mielony kolorowy pieprz

Z masła i mąki robimy zasmażkę, wlewamy mleko po 1 łyżce, cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy pokrojony w kawałki ser oraz białe wino, mieszamy aż do rozpuszczenia sera. Orzechy drobno szatkujemy i jeszcze miażdżymy, tak, żeby „puściły sok”, dodajemy do sosu. Całość gotujemy ok. 5-7 minut, cały czas mieszając, pilnując aby nie przywarł do dna a lekko zgęstniał. Doprawiamy na ostrość świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Przelewamy do słoiczka i schładzamy w lodówce przez noc. Na drugi dzień, jedziemy na ognisko, pieczemy ziemniaki i zajadamy się nimi, smarując gorące przepysznym, ciężkim dipem serowym, popijając białym, wytrawnym winkiem. Smacznego.
Drugie życie tego przysmaku – podany na ciepło jako sos do makaronu, posypany prażonymi orzechami włoskimi w towarzystwie kieliszka mocno schłodzonego białego, wytrawnego wina – delicje :).

2 komentarze: