Danie z serii
„jednogarnkowe”, po prostu wkładasz do piekarnika i czekasz na efekt. Takie
lubię. Kurczak jest miękki,
soczysty, warzywa lekko chrupiące. Smak uzupełnia zimny dip jogurtowy.
Najbardziej lubię postawić w całości na stół i każdy nakłada sobie to, co
najbardziej lubi. I to się nazywa czerpać radość z biesiadowania :)
Składniki (4 do 6 osób)
6 pałek z kurczaka
1 główka czosnku + 4 ząbki
Oliwa z oliwek
Ulubione warzywa, np.:
cukinia, papryka żółta, papryka czerwona, marchewka, ziemniaczki
Sól, pieprz, ulubione suszone
zioła
Dip
1 jogurt naturalny, gęsty
3 rzodkiewki
½ ogórka wydrążonego, bez
nasion
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki drobno posiekanego
szczypiorku
Przygotować w moździerzu
pastę z 3 ząbków czosnku, soli i 3 łyżek oliwy z oliwek. Tak powstałą miksturą
dokładnie natrzeć kurczaka, odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ziemniaki
obgotować w wodzie na półmiękko, czyli ok. 10 minut, pokroić w ósemki.
Pozostałe warzywa pokroić w małe części. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Wszystkie warzywa posolić, posypać świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi
ziołami, pokropić oliwą i dokładnie wymieszać. Z całej główki czosnku odciąć
końcówkę i dołożyć do warzyw. Na wierzch ułożyć kurczaka. Przykryć folią i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po ok. 40 minutach odkryć
folię, włączyć termo obieg i zapiekać jeszcze ok. 20 minut.
W czasie pieczenia
przygotować dip. Rzodkiewki i 1 ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych
oczkach, szczypiorek i ogórka drobno posiekać, wymieszać wszystko z jogurtem
naturalnym i odstawić do lodówki do czasu upieczenia mięsa. Gotowe. Wystawić
wszystko na stół i biesiadować. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz