"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak pieczony z warzywami


Danie z serii „jednogarnkowe”, po prostu wkładasz do piekarnika i czekasz na efekt. Takie lubię. Kurczak jest miękki, soczysty, warzywa lekko chrupiące. Smak uzupełnia zimny dip jogurtowy. Najbardziej lubię postawić w całości na stół i każdy nakłada sobie to, co najbardziej lubi. I to się nazywa czerpać radość z biesiadowania :)

Składniki (4 do 6 osób)

6 pałek z kurczaka
1 główka czosnku + 4 ząbki
Oliwa z oliwek
Ulubione warzywa, np.: cukinia, papryka żółta, papryka czerwona, marchewka, ziemniaczki
Sól, pieprz, ulubione suszone zioła

Dip
1 jogurt naturalny, gęsty
3 rzodkiewki
½ ogórka wydrążonego, bez nasion
1 ząbek czosnku
3-4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Przygotować w moździerzu pastę z 3 ząbków czosnku, soli i 3 łyżek oliwy z oliwek. Tak powstałą miksturą dokładnie natrzeć kurczaka, odstawić do lodówki na ok. 30 minut. Ziemniaki obgotować w wodzie na półmiękko, czyli ok. 10 minut, pokroić w ósemki. Pozostałe warzywa pokroić w małe części. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wszystkie warzywa posolić, posypać świeżo mielonym pieprzem i ulubionymi ziołami, pokropić oliwą i dokładnie wymieszać. Z całej główki czosnku odciąć końcówkę i dołożyć do warzyw. Na wierzch ułożyć kurczaka. Przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po ok. 40 minutach odkryć folię, włączyć termo obieg i zapiekać jeszcze ok. 20 minut.
W czasie pieczenia przygotować dip. Rzodkiewki i 1 ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach, szczypiorek i ogórka drobno posiekać, wymieszać wszystko z jogurtem naturalnym i odstawić do lodówki do czasu upieczenia mięsa. Gotowe. Wystawić wszystko na stół i biesiadować. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz