Nie przepadam za gotowymi
wędlinami. Wyłożone na półmisek podczas przyjęcia, zazwyczaj na nim pozostawały
i kończyły swój żywot w koszu …. Planując domowe przyjęcie, postanowiłam tym
razem znaleźć alternatywę dla zazwyczaj podawanego po daniu głównym półmiska
wędlin. Moja propozycja cieszyła się zdecydowanie większym powodzeniem, do
końca przyjęcia zniknęła cała zawartość półmiska i niczego nie musiałam
wyrzucać.
Składniki
2 piersi z kurczaka
2 polędwiczki wieprzowe
1 opakowanie sera halloumi
100 lm oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
3 ząbki czosnku
1 garść świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 papryczka chilli
Sól, świeżo mielony pieprz
Pierwsza pierś: posmarować mięso
oliwą, przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w czerwonej papryce, zawinąć
szczelnie w folię aluminiową.
Druga pierś: posmarować mięso
oliwą, przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w suszonym oregano, zawinąć
szczelnie w folię aluminiową.
Pierwsza polędwiczka:
posmarować mięso oliwą, przyprawić solą, pieprzem i obłożyć zmiażdżonym
czosnkiem oraz tymiankiem, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Druga polędwiczka: posmarować
mięso oliwą, przyprawić solą, pieprzem, posmarować marynatą zrobioną z miodu i
balsamico, obłożyć igiełkami rozmarynu, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Ser: pokroić w grube plastry,
posmarować oliwą i posypać poszatkowaną papryczką chilli, zawinąć szczelnie w
folię aluminiową.
Całość włożyć do
lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180 stopni,
paczuszki z mięsem przełożyć do żaroodpornego naczynia (nie rozwijać) i wstawić
do piekarnika na ok. 40-50 minut. Po tym czasie każdą paczuszkę rozwinąć i
delikatnie sprawdzić czy mięso w środku jest dopieczone (po nakłuciu widelcem
powinien pojawić się przeźroczysty płyn, jeśli jest różowy, mięsko należy
dopiec), osuszyć z sosu i pozbyć się ziół, przełożyć do pojemnika do
przechowywania żywności i schłodzić w lodówce. Przygotowując półmisek przed
przyjęciem, wyjąć ser, rozgrzać patelnię i usmażyć każdy plasterek serka.
Pokroić przygotowaną wędlinę, rozłożyć wraz serem na półmisku. Smacznego.
Wow, super pomysł, świetne wykonanie. Nietuzinkowe.
OdpowiedzUsuńTo jest świeta racja. Zawsze w pierwszej kolejności schodzą domowe wyroby!!! Chyba dlatego, że tak rzadko dowmowa wędlina pojawia się na stole. Super!!
OdpowiedzUsuń