"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Na przyjęcie: alternatywa dla gotowej wędliny.


Nie przepadam za gotowymi wędlinami. Wyłożone na półmisek podczas przyjęcia, zazwyczaj na nim pozostawały i kończyły swój żywot w koszu …. Planując domowe przyjęcie, postanowiłam tym razem znaleźć alternatywę dla zazwyczaj podawanego po daniu głównym półmiska wędlin. Moja propozycja cieszyła się zdecydowanie większym powodzeniem, do końca przyjęcia zniknęła cała zawartość półmiska i niczego nie musiałam wyrzucać.

Składniki
2 piersi z kurczaka
2 polędwiczki wieprzowe
1 opakowanie sera halloumi
100 lm oliwy z oliwek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego oregano
3 ząbki czosnku
1 garść świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka miodu
2 łyżki octu balsamicznego
1 papryczka chilli
Sól, świeżo mielony pieprz

Pierwsza pierś: posmarować mięso oliwą, przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w czerwonej papryce, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Druga pierś: posmarować mięso oliwą, przyprawić solą, pieprzem i obtoczyć w suszonym oregano, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Pierwsza polędwiczka: posmarować mięso oliwą, przyprawić solą, pieprzem i obłożyć zmiażdżonym czosnkiem oraz tymiankiem, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Druga polędwiczka: posmarować mięso oliwą, przyprawić solą, pieprzem, posmarować marynatą zrobioną z miodu i balsamico, obłożyć igiełkami rozmarynu, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Ser: pokroić w grube plastry, posmarować oliwą i posypać poszatkowaną papryczką chilli, zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Całość włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180 stopni, paczuszki z mięsem przełożyć do żaroodpornego naczynia (nie rozwijać) i wstawić do piekarnika na ok. 40-50 minut. Po tym czasie każdą paczuszkę rozwinąć i delikatnie sprawdzić czy mięso w środku jest dopieczone (po nakłuciu widelcem powinien pojawić się przeźroczysty płyn, jeśli jest różowy, mięsko należy dopiec), osuszyć z sosu i pozbyć się ziół, przełożyć do pojemnika do przechowywania żywności i schłodzić w lodówce. Przygotowując półmisek przed przyjęciem, wyjąć ser, rozgrzać patelnię i usmażyć każdy plasterek serka. Pokroić przygotowaną wędlinę, rozłożyć wraz serem na półmisku. Smacznego.   

2 komentarze:

  1. Wow, super pomysł, świetne wykonanie. Nietuzinkowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest świeta racja. Zawsze w pierwszej kolejności schodzą domowe wyroby!!! Chyba dlatego, że tak rzadko dowmowa wędlina pojawia się na stole. Super!!

    OdpowiedzUsuń