Warzywne przegryzki to mój
sposób na urozmaicenie imprezowego menu. Zamiast tych wszystkich paluszków,
orzeszków i chipsów, podaję coś co jest nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Zapewniam, że znikają szybciej niż inne dania, a chrupanie uzależnia :)
Składniki
400 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka chrzanu wasabi
3 ząbki czosnku
Ulubione warzywa według
gustu, u mnie: papryka, seler naciowy, marchewka, ogórek.
Jogurt dzielimy na 2 części,
do jednej dodajemy chrzan wasabi, do drugiej rozgnieciony czosnek – w obu przypadkach
ilość można regulować według własnego gustu i smaku, jeśli konieczne dodać sól
i przepierz (ja unikam). Warzywa pokroić w mniej więcej równej grubości słupki,
jeśli używacie ogórka, proponuję wykroić z niego cały środek z nasionkami, żeby
nie rozwadniał później dipów. Ja zazwyczaj przygotowuję sobie całe pudełko tak
pokrojonych warzyw i jak zaczynają znikać z pucharków, dokładam następne.
Gotowe dipy przekładamy do
pucharków i wtykamy w nie warzywne pałeczki. Smacznego.
świetny pomysł
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł na zdrową, imprezową przekąskę :)
OdpowiedzUsuńświetne ale na śniadanie,na imprezę raczej odpada:)
OdpowiedzUsuńOla, na imprezę sprawdzają się znakomicie :) przetestowałam kilka razy :)
OdpowiedzUsuńPiekny sposob podania .W ta sobote wykorzystam twoj pomysl . Dziekuje
OdpowiedzUsuń