"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Pieczona owsianka ze śliwkami


Bazą owsianki niezmiennie jest mleko i płatki owsiane. Można je po prostu ugotować, a można też zapiec w piekarniku. Polubiłam taką pieczoną wersję zupy mlecznej, więc pewnie będę często eksperymentować z różnymi dodatkami. Tym razem wykorzystałam śliwki, ale przecież jest jeszcze tyle możliwości: jabłka, morele, brzoskwinie, maliny itd…..

Składniki (1 porcja)

3 łyżki płatków owsianych
¾ szklanki mleka
3 śliwki

Płatki i mleko mieszamy razem i wlewamy do żaroodpornej kokilki. Na wierzch kroimy śliwki. Jeśli  lubicie na bardzo słodko, można posypać brązowym cukrem. Całość zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego.

9 komentarzy:

  1. uwielbiam owsiankowe eksperymenty

    OdpowiedzUsuń
  2. musiała być przepyszna! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. też dziś miałam pieczoną, pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie. :) Idealna na zimne poranki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl na sniadanie :) Faktycznie otwiera wiele mozliwosci - rodzynki, moze tez suszone owoce i orzechy lub migdaly... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam także do testowania innej jej wersji... z cynamonem: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/08/cynamonowa-pieczona-owsianka.html

      Usuń
  6. sliwki to idealny dodatek do pieczonej owsianki! :)

    OdpowiedzUsuń