"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Roladki z pieczonym bakłażanem


Bardzo lubię przyrządzać bakłażana. Jest warzywem, które można łączyć z wieloma odmiennymi smakami. Przygotowuję z niego zarówno dania główne jak i różnego rodzaju przystawki. Te roladki sama nie wiem jak zaklasyfikować… mogą być zarówno przystawką podczas przyjęcia jak i wykwintną romantyczną kolacją dla dwojga. I właśnie ta druga opcja była dziś powodem ich przygotowania J

Składniki (2 porcje)

1 duży bakłażan
2 pomidory
150 g koziego sera typu feta
12 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Kolorowy pieprz

Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na jak najcieńsze plastry. Każdy smarujemy bardzo cienko oliwą, rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Pomidora i ser kroimy w cieniutkie plasterki. Na jednym plastrze bakłażana układamy: ser, pomidora, listki bazylii i całość delikatnie zwijamy, spinamy wykałaczką. Całe danie można posypać świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem. Z solą proponuję uważać, ser feta jest dosyć słony, więc jak dla mnie wystarczy tej słoności na całą potrawę, ale to oczywiście rzecz indywidualna. Smacznego.

2 komentarze: