Bardzo lubię przyrządzać
bakłażana. Jest warzywem, które można łączyć z wieloma odmiennymi smakami.
Przygotowuję z niego zarówno dania główne jak i różnego rodzaju przystawki. Te
roladki sama nie wiem jak zaklasyfikować… mogą być zarówno przystawką podczas
przyjęcia jak i wykwintną romantyczną kolacją dla dwojga. I właśnie ta druga
opcja była dziś powodem ich przygotowania J
Składniki (2 porcje)
1 duży bakłażan
2 pomidory
150 g koziego sera typu feta
12 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
Kolorowy pieprz
Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż
na jak najcieńsze plastry. Każdy smarujemy bardzo cienko oliwą, rozkładamy na
blaszce i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15 minut. Pomidora
i ser kroimy w cieniutkie plasterki. Na jednym plastrze bakłażana układamy:
ser, pomidora, listki bazylii i całość delikatnie zwijamy, spinamy wykałaczką.
Całe danie można posypać świeżo utłuczonym kolorowym pieprzem. Z solą proponuję
uważać, ser feta jest dosyć słony, więc jak dla mnie wystarczy tej słoności na
całą potrawę, ale to oczywiście rzecz indywidualna. Smacznego.
jak ładnie kolorowo :))
OdpowiedzUsuńjakie cudo!
OdpowiedzUsuń