"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik kokosowy z ricottą


I znowu ricotta…., jeśli jeszcze ktoś nie zauważył, to tak.. to jest właśnie mój ulubiony ser. Jest bardzo uniwersalny i umożliwia przygotowanie niezliczonych ilości dań, począwszy od śniadania poprzez obiad, kolację i oczywiście na deserach skończywszy. Ten sernik ma konsystencję musu lub pianki, przez co jest bardzo delikatny, co nie znaczy, że mało kaloryczny. Ale w deserach chyba nie kaloryczność jest najbardziej istotna…

Składniki (silikonowa foremka o średnicy 18 cm)

250 g serka ricotta
1 puszka mleka kokosowego
1 biała czekolada
50 ml likieru śmietankowego
1 mała paczka biszkoptów
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wiórków kokosowych

Mleko kokosowe podgrzać, rozpuścić w gorącym czekoladę, odstawić do przestygnięcia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, dokładnie rozpuszczoną wlać do mleka z czekoladą i wymieszać. Serek ricotta przełożyć do dużej miski, ubijać mikserem przez ok. 3 minuty aby stał się bardzo puszysty, porcjami dolewać wystudzone, gęstniejące mleko kokosowe. Miksować do połączenia wszystkich składników, masa lekko urośnie w misce. Przelać do okrągłej foremki z silikonu (mają tą zaletę, że nie trzeba ich niczym smarować a i tak nie będzie problemu z wyjęciem gotowego ciasta). Na wierzchu masy poukładać biszkopty. Wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień, wyjąć foremkę, przykryć w wierzchu talerzem, odwrócić całość i zdjąć z wierzchu foremkę. Wychodzi idealnie gładki, przepiękny sernik. Jedną łyżkę wiórków uprażyć na patelni na złoty kolor, wymieszać z białymi i posypać sernik. Przechowywać w lodówce. Smacznego.

8 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się Twój pomysł na sernik, a piszę to jako miłośniczka serników:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj mam wielką ochotę na kokosy

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał:) Kokosowy smak, to coś dla mnie!!! Zamawiam taki na najbliższą rodzinną imprezę:):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do kokosa jestem nastawiona pozytywnie, ale bez ekscytacji, jednak taki serniczek bardzo mi się podoba :)

    Muszę kupić sobie taką małą tortownicę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z czystym sumieniem mogę polecić takie silikonowe foremki. Dla mnie genialne, zarówno do pieczenia (nie trzeba smarować żadnym tłuszczem) jak i do schładzania. Prostota i wygoda w kuchni to podstawa. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie kokosowy, o kremowej konsystencji. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny sernik! Akurat szukam pomysłu na coś słodkiego z ricottą, ale nie mam formy silikonowej :(
    Pomysł świetny, dodam go do ulubionych - kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń