"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik w stylu nowojorskim

Martha Stewart przepisy

Serniki to moja miłość, chyba nawet większa niż czekolada. Chociaż jak udaje się połączyć sernik i czekoladę – to czego chcieć więcej :). Do sernika w stylu nowojorskim byłam przekonana zanim go zrobiłam, poszperałam do przepisach, i jak to zwykle bywa, zainspirowana kilkoma stworzyłam swój własny przepis, oparty oczywiście na ulubionym serku ricotta. Przygotowując ten sernik, pamiętajcie, że trzeba go chłodzić co najmniej kilkanaście godzin w lodówce, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej przed planowanym serwowaniem. Jednak uczciwie przyznaję, że główna inspiracja pochodzi od Marthy Stewart : http://www.marthastewart.com/313705/classic-cheesecake

Składniki (silikonowa foremka o średnicy 18 cm)
600 g serka ricotta
200 g drobnego cukru
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1 łyżka skórki otartej z cytryny
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
3 jajka
50 ml likieru śmietankowego
200 g jogurtu greckiego
szczypta soli
2 łyżki masła
1 łyżka kakao
200 g granulowanego musli

Musli zmielić lub rozkruszyć jak najdrobniej, wymieszać z kakao i roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć dno foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (taki spód przygotowany ze słodkiego musli, po pierwsze nie wymaga już dodatku cukru a po drugie, nawet po upieczeniu i schłodzeniu całego sernika, cały czas pozostaje lekko chrupiący). Podwyższyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
Ser miksować w dużej misce aż stanie się puszysty dodać cukier i nadal miksować aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodawać w kolejności: budyń, cytryna (skórka i sok), jajka, likier, jogurt i szczyptę soli.
Masę serową (jest dosyć rzadka) przelać na przestudzony spód. Foremkę z sernikiem ustawić w większym naczyniu wypełnionym wodą, tak aby sięgała do połowy jej wysokości. Wyciąć z papieru do pieczenia okrąg o średnicy naszej foremki. Sernik wstawić do piekarnika i piec pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie, przykryć sernik papierem, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok. godziny. Sernik pieczony pod przykryciem, nawet po wyjęciu będzie miał jasny kolor. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok. godzinę. Po ostygnięciu wstawić do lodówki nawet na całą noc. Smacznego.

11 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam takiego sernika, ale jeśli jest ricotta i musli na spodzie, to już go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, ten na pewno jest przepyszny. Ricotta i muesli to super połączenie, na pewno dodaje ciastu niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny biało czarny, doskonały

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ten sernik i sama też taki popełniłam :-)
    Twój wygląda zjawiskowo!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, ten sernik jest pyszny. Choć z ricottą jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Siostro, ale ten lot do Ameryki Cię natchnął:) Jak zobaczyłam zdjęcie tego zjawiskowego sernika miałam chęć polizać monitor:) Zamawiam taki po Twoim powrocie z miasta aniołów:)

    OdpowiedzUsuń