Tajski indyk z warzywami


Bardzo lubię przygotowywać dania kuchni tajskiej. Zazwyczaj w wolne, leniwe przedpołudnie, spędzam wtedy w kuchni więcej czasu, nigdzie się nie spieszę i czerpię przyjemność z obcowania w kolorami i aromatami przypraw, warzyw i wszelkich innych kulinarnych produktów. Na początku wszystko sobie po woli przygotowuję. Szatkuję warzywa i mięso, przygotowuję sos. W radio leci muzyczka, obok mnie kieliszek dobrego wina, a ja stoję i kroję J to naprawdę odpręża. I nie wiadomo kiedy wychodzi pyszne danie.

Składniki (na 6 porcji)

800 g mięsa z piersi indyka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
5 cm korzenia imbiru
1 papryczka chilli czerwona
1 papryczka chilli zielona
3 duże papryki: czerwona, zielona, żółta
2 łyżki pędów bambusa
2 łyżki kiełków fasoli
2 łyżki drobno posiekanej dymki
4 łyżki oleju arachidowego

Sos:
3 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki sosu ostrygowego
½ limonki: wyciśnięty sok
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru pudru
5 łyżek wody

Składniki sosu mieszamy ze sobą i odstawiamy na bok.
Czosnek, imbir, papryczki chilli i szczypior z dymki siekamy jak najdrobniej. Cebulę w piórka. Papryki i indyka w paseczki.
W woku, na dosyć ostrym rozgrzewamy połowę oleju i porcjami obsmażamy lekko posolone mięso z indyka. Obsmażone porcje przekładamy na talerz i na chwilę odstawiamy. Dolewamy resztę oleju i wrzucamy czosnek, chilli, imbir i cebulę, energicznie mieszamy. Jak tylko zaczną uwalniać aromat, dorzucamy papryki i pędy bambusa. Nieustannie mieszając smażymy ok. 3-4 minut, wkładamy obsmażonego kurczaka i po kolejnej minucie wlewamy sos. Smażymy ok. 4-5 minut, dodajemy kiełki fasoli oraz szczypior z dymki. Od razu nakładamy na talerze. Warzywa muszą być tylko lekko miękkie, ale wciąż powinny stawiać opór pod zębami i chrupać. Jako dodatek proponuję ryż jaśminowy z sezamem z tego przepisu: http://kuchnianiewyszukana.blogspot.com/2012/09/biao-czarny-ryz-na-2-sposoby.html. Cudownie uzupełnia całe danie. Miłego relaksu w kuchni i smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz