"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ziemniaczki ziołowe


Przygotowując na obiad pieczonego kurczaka, rozgrzany piekarnik wykorzystałam także do dodatku do mięsa. Na jednej blaszce piekł się kurczak, na drugą wstawiłam ziemniaczki. Jedno i drugie było gotowe w tym samym czasie i miało ta samą nutę zapachową.

Składniki (na 6 porcji)

1,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, mieszanka ziołowa (kolendra, kminek, papryka ostra, sól, pieprz, cząber, majeranek, suszony czosnek)

Ziemniaki umyć, włożyć go garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i wstawić na gaz. Jak zaczną się gotować, odliczyć 5 minut i półtwarde odcedzić. W tym czasie przygotować mieszankę ziołową. Do moździerza wsypać po ¼ łyżeczki wszystkich przypraw i ucierać do uzyskania jednolitego proszku. Odcedzone ziemniaki pokroić wzdłuż w ćwiartki, włożyć do jeszcze ciepłego garnka w którym się gotowały, posypać ziołowa mieszanką, dodać olej, masło oraz sól. Garnek przykryć pokrywką i energicznie potrząsać aż do momentu aż masło się rozpuści i ziemniaki będą z każdej strony pokryte tłuszczem i ziołami. Tak przygotowane ziemniaczki przełożyć na brytfankę i wstawić po piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Smacznego.

Ziemniaczki w innej wersji:

6 komentarzy:

  1. Pychota, uwielbiam takie ziemniaczki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. :) Wolę takie ziemniaki sto razy bardziej niż jakieś kupne frytki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna pochwała prostoty! To uwielbiam!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może tym razem mi się uda:) Przepis przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń