Ziemniaczki ziołowe


Przygotowując na obiad pieczonego kurczaka, rozgrzany piekarnik wykorzystałam także do dodatku do mięsa. Na jednej blaszce piekł się kurczak, na drugą wstawiłam ziemniaczki. Jedno i drugie było gotowe w tym samym czasie i miało ta samą nutę zapachową.

Składniki (na 6 porcji)

1,5 kg ziemniaków
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól, pieprz, mieszanka ziołowa (kolendra, kminek, papryka ostra, sól, pieprz, cząber, majeranek, suszony czosnek)

Ziemniaki umyć, włożyć go garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli i wstawić na gaz. Jak zaczną się gotować, odliczyć 5 minut i półtwarde odcedzić. W tym czasie przygotować mieszankę ziołową. Do moździerza wsypać po ¼ łyżeczki wszystkich przypraw i ucierać do uzyskania jednolitego proszku. Odcedzone ziemniaki pokroić wzdłuż w ćwiartki, włożyć do jeszcze ciepłego garnka w którym się gotowały, posypać ziołowa mieszanką, dodać olej, masło oraz sól. Garnek przykryć pokrywką i energicznie potrząsać aż do momentu aż masło się rozpuści i ziemniaki będą z każdej strony pokryte tłuszczem i ziołami. Tak przygotowane ziemniaczki przełożyć na brytfankę i wstawić po piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. godzinę. Smacznego.

Ziemniaczki w innej wersji:

Komentarze

Prześlij komentarz