De Novo: Krewetki z kokosowym ryżem


Krewetki. Na samą myśl się uśmiecham. Uwielbiam każde, małe, duże, nie ma znaczenia. W tym daniu, podane są lekko orientalnie. Chociaż zazwyczaj skłaniałam się do przygotowywania krewetek według kuchni śródziemnomorskiej, jestem zadowolona, że tym razem wybrałam inną stronę świata. Wyszło naprawdę pysznie.

Składniki (4 porcje)
120g suszonych grzybów chińskich
2 łyżki oleju arachidowego
6 dymek posiekanych
60 g wiórków kokosowych
1 świeże zielone chili
300 g ryżu jaśminowego
400 ml wywaru rybnego (zastąpiłam wywarem z kostki bulionowej warzywnej + 8 łyżeczek sosu rybnego)
400 ml mleka kokosowego
400 g gotowanych i obranych krewetek
Świeża tajska bazylia (zastąpiłam 1 listkiem kafiru + zwykłą bazylią)

Wykonanie:
Grzyby namoczyć we wrzątku, odstawić na 30 minut, po tym czasie osączyć i drobno posiekać. Dymkę i chili pozbawione nasion posiekać. Na patelni rozgrzać olej arachidowy, wrzucić dymkę, chili i wiórki kokosowe. Smażyć ok 5 minut, mieszając, aż wiórki staną się jasno brązowe. Dorzucić grzyby i smażyć kolejne 5 minut. Wsypać ryż, dokładnie wszystko wymieszać, podsmażyć ok. 3 minut i wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i wlać mleko kokosowe i wrzucić listek kafiru. Gotować na wolnym ogniu Az ryż wchłonie płyny i zrobi się miękki. Jak już będzie prawie miękki dorzucić krewetki i bazylię i dusić do końca (u mnie ostatni etap odbywał się pod pokrywką). Gotowe danie od razy podawać. Smacznego.
Źródłowy przepis pochodzi z książki pt.  „Dania z woka”, wydawnictwa Parragon

Komentarze

  1. Mm, co za egzotyczne danie :) Bardzo lubię zestawienie ryżu i krewetek, a czuję, że i ten kokosowy posmak bardzo by mi odpowiadał.

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam krewetek z ryżem, no prócz sushi. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz