"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

De novo: śniadaniowa korzenna ricotta


Kolejna propozycja związana z serkiem ricotta, to połączenie śliwek, serka i cynamonu. Przepyszne i aromatyczne śniadanie. Czas przygotowania to… całe 15 minut. Gorące śliwki z zimną ricottą wspaniale się łączą a śniadanie zamienia się w prawdziwą ucztę i do tego mało kaloryczną. Czego chcieć więcej o poranku?

Składniki (1 porcja):

20-30 dag śliwek węgierek
2 łyżki serka ricotta
1 łyżeczka przyprawy do pierników
Szczypta cynamonu

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, najlepiej teflonową lub ceramiczną wrzucić śliwki i prażyć ok. 8 minut, pod koniec dodać 1 łyżkę przyprawy do pierników. Ricottę wymieszać z cynamonem. Gorące śliwki przełożyć na talerz i połączyć z serkiem. Podawać z tostem lub ciepłą bułeczką. Smacznego.

2 komentarze: