Dietetycznie: Otrębowe placki z nutą cytryny


Bardzo delikatne i dietetyczne placuszki na lekkie śniadanie. Przepis zaczerpnięty z opakowania otrębów owsianych, zmodyfikowany przeze mnie o dodatkową, cytrynową nutę smakową. Jako, że nie lubię za bardzo dodatków sztucznych słodzików, do placków nie dodałam słodzika, a słodycz uzyskałam dzięki odrobinie miodu z sokiem z cytryny, którym polałam swoje placuszki.

Składniki (1 osoba – 2 spore placuszki)

1,5 łyżki drobno mielonych otrąb owsianych
1,5 łyżki serka ricotta
1 jajko
1 cytryna – otarta skórka + 2 łyżki soku
1 łyżka miodu

Otręby wymieszać z serkiem i żółtkiem na gładką masę, dodać skórkę otartą z cytryny oraz ubite na sztywno białko. Mocno rozgrzać patelnię teflonową (jeśli boicie się, że masa będzie przywierać, można posmarować ją bardzo cieniutką warstwą oleju, po prostu rozetrzeć palcem kroplę oleju po całej powierzchni patelni. Wyłożyć ciasto, formując dwa równej wielkości placuszki. Piec po ok. 2 minuty z każdej strony aż zrobią się rumiane.
Miód wymieszać z sokiem z cytryny i polać gotowe placuszki. Smacznego.

Komentarze

  1. Muszą być pyszne :) Cytryna i ricotta to jedno z najlepszych połączeń na świecie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz