"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: Rucola z gruszką i gorgonzolą


Kolejna sałatka z serii: dietetycznie. Mimo słodkiego owocu, zaliczyłabym ją raczej do sałat wytrawnych. Jeśli ma być „nie dietetycznie” można ją podać z kieliszkiem schłodzonego białego wytrawnego wina (oczywiście mam swoje ulubione ale nie będę reklamować konkretnej marki).

Składniki (1 osoba)

½ opakowania sałaty rucola
1 gruszka
5-6 zielonych oliwek
50 g ostrego sera gorgonzola
1 łyżeczka octu balsamicznego, świetnie tu pasuje smakowy: gruszkowy
Świeżo mielony kolorowy pieprz

Sałatę rozłożyć na talerzu, gruszkę obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Rozłożyć na sałacie. Oliwki pokroić w plasterki, ser w kosteczkę, posypać sałatkę. Całość pokropić balsamico i posypać świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dla mnie nie trzeba soli, ale to oczywiści rzecz gustu. Smacznego.

5 komentarzy:

  1. Kolejne oryginalne połączenie gorgonzoli i owoców, a ja wciąż zostaję przy wersji z makaronem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z makaronem, czyli jako danie obiadowe? Podzielisz się tym przepisem? :)

      Usuń
  2. ubóstwiam połączenie gorgonzoli z gruszką!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jedno z moich ulubionych zestawień ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak!!! Rukola w każdym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń