"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dietetycznie: seler naciowy z paluszkami surimi

seler naciowy przepisy

Sałatka, do której lubię często wracać. Jest bardzo dobra w smaku, niezwykle aromatyczna a do tego kolorowa i sprawia wrażenie … takiej wesołej. Dlatego gdy mam kiepski nastrój albo potrzebuję jakiegoś radosnego akcentu, planuję sobie na kolację właśnie to danie.

Składniki (2 porcje)

3-4 łodygi selera naciowego
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 czerwona cebula
1 cytryna (wyciśnięty sok)
1 mały jogurt naturalny (150-200 gram)
100 gram paluszków krabowych surimi

Łodygi selera oraz paluszki krabowe pokroić w cienkie plasterki, cebulę poszatkować w kosteczkę. Sok z cytryny połączyć z jogurtem, dodać do smaku sól i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki sałatki, polać obficie jogurtem oraz posypać świeżo mielonym pieprzem. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę aby wszystkie smaki dokładnie się połączyły. Podawać z chlebkami pita, lub razowym pieczywem. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Akurat jadłam dziś surimi, ale w nieco innym zestawieniu ;) Ta sałatka prezentuje się całkiem apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie nie wiem co zrobić z paluszkami surimi bo kupiłam je w Lidlu a w sałatce muszą smakować rewelacyjnie:)apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń