"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dynia orientalnie


Zaczął się sezon na dynie. Cóż więc było robić, trzeba to wykorzystać. Jako, że lubię w pracy zjeść coś lekkiego na obiad, dynia doskonale się do tego nadaje. W tym wydaniu, jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Czas przygotowania krótki, za to wrażenia smakowe, długie. Polecam szczególnie miłośnikom orientalnych przypraw.

Składniki (2 porcje)

1 kg dyni
2 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka każdej z przypraw: garam masala, kumin, suszona trawa cytrynowa, kolorowy pieprz ziarnisty
sól według uznania
2 łyżki oliwy
2-3 gałązki świeżej kolendry
50 g ugotowanego ryżu jaśminowego

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić poszatkowany czosnek, obsmażyć chwilkę. Jak zacznie ładnie pachnieć, dorzucić pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę, po 3 minutach dorzucić dynię pokrojoną w większą kostkę. Dolać 100 ml wody, dusić pod przykryciem. W między czasie przygotować mieszankę przypraw: wszystkie suche przyprawy zmielić w młynku lub dokładnie zmiażdżyć w moździerzu. Po około 10 minutach duszenia warzyw, dodać przyprawy i dokładnie całość wymieszać. Dusić następne 10 minut, aż dynia zrobi się szklista i miękka. Na koniec dodać poszatkowaną kolendrę. Przed podaniem wymieszać z  ryżem. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Dynia jest super :) a ten przepis bardzo mi się spodobał i z pewnością go wypróbuję. Zafascynowało mnie bogactwo przypraw, jestem ciekawa smaku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń