Potrawa, choć banalna,
przemienia zwykłe śniadanie w wyrafinowaną ucztę. Sałata dzięki orzechowemu
dressingowi staje się jeszcze bardziej orzechowa w smaku a żółtko, które po
rozkrojeniu jajka łączy się z całością, smakuje nieziemsko. Jeśli chcecie
„poświętować” zróbcie sobie takie śniadanko, jeśli chcecie zaimponować gościom,
podajcie je jako starter na przyjęciu, w towarzystwie białego wytrawnego
wina.
Składniki (1 porcja)
1 jajko
2 łyżki octu
1 łyżka soli
1 garść sałaty rucoli
dressing orzechowy
dla tych co lubią bardziej
konkretnie:
1 kromka chleba tostowego
1 plasterek szynki
Dressing: 2 łyżki oliwy z
oliwek, 4 łyżki wody, 1 łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny, sól, świeżo
mielony pieprz, 1 duży orzech włoski posiekany i podprażony na suchej patelni.
Składniki dressingu łączymy
ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki się połączyły.
W garnku gotujemy wodę z
dodatkiem octu i soli, na wrzątek wrzucamy surowe jajko, delikatnie zagarniając
białko łyżką, aby ścinając się otoczyło całe żółtko. Gotujemy ok 2-3 minut i
wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Jajo układamy na sałacie
polanej orzechowym dressingiem, całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Jeśli nie musi być dietetycznie i nie podajecie dania na lekkie śniadanie, podpieczcie
na chrupiąco chleb tostowy, podsmażcie na patelni plasterek szynki i podajcie w
wersji: tost, szynka, sałata, jajko. Smacznego.
Do zrobienia, koniecznie gdy będzie więcej czasu w porze okołośniadaniowej:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie :) uwielbiam takie jajeczko na grzance
OdpowiedzUsuńhmm... pysznieee!
OdpowiedzUsuń