Jajko w koszulce na orzechowej rucoli


Potrawa, choć banalna, przemienia zwykłe śniadanie w wyrafinowaną ucztę. Sałata dzięki orzechowemu dressingowi staje się jeszcze bardziej orzechowa w smaku a żółtko, które po rozkrojeniu jajka łączy się z całością, smakuje nieziemsko. Jeśli chcecie „poświętować” zróbcie sobie takie śniadanko, jeśli chcecie zaimponować gościom, podajcie je jako starter na przyjęciu, w towarzystwie białego wytrawnego wina. 

Składniki (1 porcja)

1 jajko
2 łyżki octu
1 łyżka soli
1 garść sałaty rucoli
dressing orzechowy

dla tych co lubią bardziej konkretnie:
1 kromka chleba tostowego
1 plasterek szynki

Dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki wody, 1 łyżeczka miodu, sok z połówki cytryny, sól, świeżo mielony pieprz, 1 duży orzech włoski posiekany i podprażony na suchej patelni.
Składniki dressingu łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy i odstawiamy aby smaki się połączyły.

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu i soli, na wrzątek wrzucamy surowe jajko, delikatnie zagarniając białko łyżką, aby ścinając się otoczyło całe żółtko. Gotujemy ok 2-3 minut i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Jajo układamy na sałacie polanej orzechowym dressingiem, całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Jeśli nie musi być dietetycznie i nie podajecie dania na lekkie śniadanie, podpieczcie na chrupiąco chleb tostowy, podsmażcie na patelni plasterek szynki i podajcie w wersji: tost, szynka, sałata, jajko. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz