Krem z dyni z owocami morza


Ku mojej ogromnej radości, w hali jednego z dużych sklepów w mojej okolicy otworzyli stoisko ze świeżymi rybami i owocami morza! No i teraz się zacznie! Na początek, jako że sezon na dynię w pełni, połączyłam ją z krewetkami i mini ośmiorniczkami w pysznym kremie. Zupa lekka, dietetyczna i do tego jaka zdrowa. Zamiast węglowodanów w postaci makaronu, ryżu czy ziemniaków występuje zdrowe białko z owoców morza. Znakomite połączenie.

Składniki (2 duże porcje)

1 dynia (przed zakupem ok. 1,8 kg, po obraniu sam miąższ ok. 800 g)
5 mini ośmiorniczek
8-10 dużych krewetek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
0,5 l bulionu warzywnego z kostki
Sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra
1 cytryna – wyciśnięty sok
2 łyżki oliwy
1 łyżka pestek z dyni

Ośmiorniczki umyć, krewetki obrać z łupinek, oczyścić. Zagotować w małym garnku wodę z 1 łyżeczką soli i 1 łyżką soku z cytryny, wrzucić na wrzątek ośmiorniczki. Gotować ok. 20 minut, aż woda dosyć mocno ściemnieje, wtedy odcedzić  i odstawić. W tym czasie obrać i wydrążyć dynię, pokroić w małą kostkę. W drugim garnku rozgrzać oliwę. Cebulę czosnek i imbir poszatkować, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Podsmażyć aż zmięknie i zacznie wydzielać przyjemny aromat. Wrzucić pokrojoną w kostkę dynię i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok 40 minut. Po około 20 minutach dodać podgotowane ośmiorniczki. Jak dynia będzie już bardzo miękka, wyjąć ośmiorniczki a zawartość garnka zblendować na krem. Ponownie dołożyć ośmiorniczki oraz krewetki. Trzymać na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, posypać danie przed podaniem. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz