"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Na przyjęcie: Przegryzka z camembert


Szybko coś podać na przegryzkę? Czasami zdarza się taka konieczność. Ta propozycja jest szybka w przygotowaniu a jednocześnie sprawia wrażenie dosyć wyszukanej. Całość zajęła mi 15 minut a goście, którym to podałam, byli naprawdę zaskoczeni połączeniem składników i smakiem. Talerz z 15 przegryzkami opustoszał w .. 5 minut. Sprawiły to 3 osoby :)

Składniki (15 przegryzek)

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
 2 serki pleśniowe camembert
7 łyżek żurawiny w słoiczku

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto kroimy na 15 równych kwadratów. Krążek camemberta kroimy w poprzek na pół, a następnie każdą połówkę na 4 ćwiartki. Powstałe w ten sposób trójkąciki sera układamy na każdym kwadracie ciasta, pleśniową skórką do dołu. Na serek nakładamy pół łyżki żurawiny i szczelnie zawijamy brzegi ciasta, robiąc „pakuneczek”. Gotowe pakuneczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe. 

3 komentarze:

  1. Rzeczywiście bardzo proste, a wygląda nieziemsko ciekawie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto francuskie ma to do siebie, że szybko można wyczarować coś pysznego. w tym poście mamy potwierdzenie :)

    OdpowiedzUsuń