Szybko coś podać na
przegryzkę? Czasami zdarza się taka konieczność. Ta propozycja jest szybka w
przygotowaniu a jednocześnie sprawia wrażenie dosyć wyszukanej. Całość zajęła
mi 15 minut a goście, którym to podałam, byli naprawdę zaskoczeni połączeniem
składników i smakiem. Talerz z 15 przegryzkami opustoszał w .. 5 minut. Sprawiły
to 3 osoby :)
Składniki (15 przegryzek)
1 opakowanie gotowego ciasta
francuskiego
2 serki pleśniowe camembert
7 łyżek żurawiny w słoiczku
Piekarnik nagrzewamy do 200
stopni C. Ciasto kroimy na 15 równych kwadratów. Krążek camemberta kroimy w poprzek
na pół, a następnie każdą połówkę na 4 ćwiartki. Powstałe w ten sposób
trójkąciki sera układamy na każdym kwadracie ciasta, pleśniową skórką do dołu.
Na serek nakładamy pół łyżki żurawiny i szczelnie zawijamy brzegi ciasta,
robiąc „pakuneczek”. Gotowe pakuneczki układamy na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut. Gotowe.
Rzeczywiście bardzo proste, a wygląda nieziemsko ciekawie i pysznie.
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie ma to do siebie, że szybko można wyczarować coś pysznego. w tym poście mamy potwierdzenie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa :)
Usuń