"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Ogórkowa


Kolejna zupa z cyklu: ulubione męża, szczególnie, gotowana na golonce, chociaż małej, Ogórki wyjątkowe, robione przez teściową, bardzo aromatyczne i intensywne w smaku. Właściwie cały smak zupy zależ od ich jakości …te były klasy de luxe :).

Składniki na 6-ścio litrowy garnek

1 mała golonka
1 udko z kurczaka
20 dkg wołowiny
4 marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 mały por
3 ząbki czosnku
0,5 kg ziemniaków
5 średnich ukiszonych ogórków + zalewa z nich ok. 2 szklanek
150 ml śmietany 12%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz (5 ziarenek + mielony do smaku), 1 łyżeczka kurkumy, po 1/3 łyżeczki suszonych ziół tymianek i lubczyk, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego.

Gotujemy wywar: mięso umyć, włożyć do garnka, dodać listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia, odebrać szumowiny. Włoszczyznę pokroić w kosteczkę, czosnek obrać, zmiażdżyć nożem, tak żeby puścił sok. Wrzucić warzywa do wywaru tuż po odebraniu szumowin i po ok. 30 minutach dodać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości mięsa, trwa to ok 1 do 1,5 godz., Miękkie mięso wyjąć, podzielić na porcje i dodać ponownie do zupy, dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i po 10 minutach starte na tarce o grubych oczkach ogórki oraz wodę z nich. Gotować 5-10 minut, aż ziemniaki będą miękkie, doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem. Śmietanę wlać do miseczki, dodawać do niej zupę bardzo małymi porcjami, tak żeby się nie zważyła. Zahartowaną przelać go garnka. Zupę doprawioną śmietaną doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć, tak żeby śmietana się nie ścięła. Moim zdaniem ogórkowa jak wiele innych zup jest najlepsza na drugi dzień, ale taka dopiero co ugotowana też jest OK. Przed podaniem można posypać świeżą natką.

1 komentarz: