"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Przystawka z kozimi serami


Bardzo lubię kozie sery. Na szczęście jest ich w sklepach co raz więcej. Mają inny smak niż krowie, są zdrowsze i mniej uczulające. Można je wykorzystywać na wiele sposobów. Ta propozycja to przerobione caprese. Dla koloru, więcej zielonego, więc ogórek, dla urozmaicenia zamiast jednego, dwa rodzaje sera. Oba kozie. J

Składniki na 1porcję:

1 pomidor
½ ogórka zielonego
50 g sera koziego dojrzewającego w solance (w tej sałatce ser nazywał się Queijo De Cabra, pochodził z Portugalii)
10 g sera koziego długodojrzewającego ( w tej sałatce włoski Pecorino)
kilka gałązek bazylii
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek


Pomidora i ogórek dokładnie myjemy, kroimy na cienkie plasterki, układamy na talerzu według własnego uznania. Ser solankowy także kroimy na cienkie plasterki, z długodojrzewającego wycinamy cieniutkie płatki za pomocą obieraczki do warzyw. Całość przekładamy bazylią, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Soli nie używała, gdyż oba sery mają bardzo wyczuwalny słony posmak.  Gotowe. 

1 komentarz: