Cytrynowy sernik na zimno

cytrynowy sernik na zimno

Serniki uwielbiam. To fakt. Nie ma znaczenia, pieczony, gotowany czy na zimno. Sernik to sernik, chyba tylko czekolada czasami może z nim wygrać. Ten wyszedł przepyszny i bardzo delikatny. Cytryna sprawiła, że jest orzeźwiający i bardzo łagodnie balansuje słodycz. Dla mnie bomba. Proporcje w przepisie podaję dosyć duże, bo i sernik musiałam zrobić dla kilku osób, dlatego użyłam największej foremki jaką miałam w domu.

Składniki (na dużą okrągłą foremkę, średnica 27 cm)

500 g serka ricotta
500 g mascarpone
1 puszka mleka zagęszczonego, słodzonego
4 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
2 galaretki cytrynowe

300 g herbatników
200 g masła
2 łyżki kakao


Zetrzeć skórkę z wszystkich cytryn, odstawić do przesuszenia. (jak idealnie zetrzeć tylko żółtą skórkę z cytryny świetnie tłumaczy i pokazuje na krótkim filmiku Gordon Ramsay:  http://www.youtube.com/watch?v=z70cLVHAVCA ) Z cytryn wycisnąć sok.
Herbatniki rozdrobnić na miazgę, wymieszać z kakao, masło rozpuścić, wymieszać z ciastkami i wyłożyć dno foremki. Na czas przygotowania masy serowej, schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej, przegotowanej wody, lekko ostudzić ale nie doprowadzić do ścinania. Jeśli robi się za gęsta, przez moment podgrzać i dokładnie rozmieszać. Serek mascarpone utrzeć na puszystą masę, miksując, dodawać ricottę oraz mleko skondensowane oraz małymi porcjami sok z cytryny. Na koniec wymieszać z płynną ale nie gorącą żelatyną. Gotową masę wlać na wcześniej przygotowany ciastkowy spód i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Galaretki rozpuścić, używając mniej wody niż jest podane na opakowaniu, ja  swoje rozpuściłam w 800ml. Zostawić do całkowitego stężenia, po stężeniu, wyjąć i posiekać, ułożyć na serniku. Przed podaniem, bok sernika obłożyć wyschniętą cytrynową skórką. Smacznego.

Komentarze

  1. Marzę o takim serniku jak Twój :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimno... Teraz to tylko po porządnym rozgrzaniu :) Ale wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem sernikożercą - mogę ciągle i bez przerwy, każdy, jaki wpadnie mi w ręce ;) Twój wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Normalnie jak nie spróbuję tego sernika to nie jestem sobą:)
    wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz