"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Czekoladowy sernik na zimno

sernik czekoladowyZnowu dzisiaj miałam spotkanie z siostrami. Kto czyta moje wpisy, ten wie co to znaczy… ciasto czekoladowe :). Czekoladę połączyłam w tym przepisie z moim ulubionym składnikiem, czyli serem. Sernik wyszedł bardzo fajny, kruchy ciasteczkowy spód, bardzo kremowa masa czekoladowa i galaretka na wierzchu. Trzy smaki i każda o różnej konsystencji. Jedno ciasto, trzy doznania smakowe, tak  bym go podsumowała.


Składniki (okrągła foremka o średnicy 21 cm)

 500 g serka homogenizowanego
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
2 łyżeczki żelatyny
50 ml mleka
2 łyżki masła
250 g kruchych ciasteczek
1 galaretka truskawkowa
4 łyżki konfitury truskawkowej

Masło roztopić, ciasteczka rozkruszyć lub zmielić robotem. Do rozkruszonych ciastek dodać 1 łyżkę kakao oraz roztopione masło, powstałą masą wyłożyć dno foremki i na czas dalszych przygotowań, schować ją do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, żelatynę namoczyć w mleku. Jak lekko napęcznieje, podgrzewać na ogniu aż do rozpuszczenia. Zmiksować mascarpone z cukrem pudrem oraz resztą kakao. Do miksowanej masy dokładać stopniowo serek homogenizowany, rozpuszczone czekolady, na koniec wlać mleko z żelatyną. Gotową masę wlać do foremki, na wcześniej przygotowaną warstwę ciasteczek. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc.
Galaretkę rozpuścić w 0,5 l wrzątku, ostudzić. Konfiturę rozłożyć na masie serowej, zalać tężejącą galaretką i całość wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki. Smacznego.

10 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenia serek z czekoladą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki i te pieczone i te na zimno,a czekoladowy rewelacyjnie wygląda.Ja robię z jorurtów greckich Pilos,wychodzi świetny sernik na zimno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się zdarza robić z tych jogurtów, rzeczywiście jest super.

      Usuń
  3. Mmm, sernik... Dawno nie jadłam takiego z galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam wątpliwości czy dwie łyżeczki żelatyny wystarczą na 750g sera? coś tu nie pasuje. Może to należy dać 2 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dałam 2 łyżeczki, pamiętaj, że stężeją także 2 czekolady a mascarpone generalnie żelatyny nie potrzebuje - jego konsystencja po schłodzeniu jest idealnie kremowa. Więc żelatyną "umacniasz" serek homogenizowany i niewielką ilość mleka. Oczywiście, jeśli uważasz, że 2 łyżeczki to za mało, zawsze możesz dodać od siebie jeszcze 2 :) Smacznego!

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis, wyszedł cudnie :). Małam wiśnie w słoiku w minimalnej zalewie wody-pycha, na tym soku zrobiłam galaretkę. Ślicznie wyglądaoło i było bardzo smaczne. Było torcikiem na urodzinach Córki, a do przepisu będę wracać. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, spróbuje zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    na pewno przepyszny...kocham połączenie sera z czekoladą :). Najlepeij wygląda w fantazyjnych połączeniach wastwowych w Jokonde Cake, który robię na każdą okazję dla siebie i na zamówienie :).
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń