Dietetycznie: Brokuły z kurczakiem i makaronem


Bardzo dobre i zdrowe danie. Dzięki temu, że brokuła gotuje na parze a nie bezpośrednio w wodzie, jest miękki ale się nie rozpada i co najważniejsze nie traci swojego pięknego, zielonego koloru :) Zdecydowanie, do niego lepiej pasuje makaron razowy, niż zwykły. Mocno podkreśla wtedy charakter całości. Danie idealne na lunch do pracy. Zwykle gotuję sobie 2 porcje, rozkładam w pudełeczka i zabieram na wynos do pracy, gdzie konsumuję na obiad. 

Składniki (2 porcje)

1 brokuł ugotowany na parze
½ piersi z kurczaka
100 g makaronu razowego
30 g sera pleśniowego, odtłuszczonego
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz

Ugotować brokuł w garnku z opcją gotowania na parze. W drugim garnku makaron al dente. Kurczaka pokroić w małe kawałki, doprawić solą i pieprzem. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażyć na złoty kolor. Uważać aby nie zbrązowiał, bo wtedy będzie gorzki. Lekko złoty, jeśli był rzeczywiście cieniutko pokrojony, zrobi się chrupiący. Tak przygotowany czosnek zdjąć z patelni a na olej wrzucić kawałki kurczaka, podsmażać z każdej strony, aż mięso będzie białe zarówno na zewnątrz jak i w środku. Do podsmażonego kurczaka wrzucić różyczki brokuła, dokładnie wymieszać, dodać ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody, w której makaron się gotował. Dorzucić podsmażony czosnek oraz ser pokrojony w drobną kosteczkę. Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Gotowe. Można od razu podawać albo wystudzić i zabrać do pracy na lunch. Sera celowo nie roztapiam do końca podczas przygotowywania, gdyż  odgrzewając w pracy danie w kuchence mikrofalowej lub piekarniku i tak się roztopi. Smacznego, gdziekolwiek będziecie konsumować.

Komentarze

Prześlij komentarz