Danie, które właściwie wyszło
samo. Miałam w lodówce połówkę wcześniej ugotowanego kalafiora i przy
podgrzewaniu podkusiło mnie, żeby coś pokombinować…
W efekcie wyszło smaczne i
lekkie danie, więc dzielę się pomysłem
Składniki (2 porcje)
½ główki ugotowanego
kalafiora
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki przyprawy curry
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej świeżej
kolendry
Na patelni rozpuścić masło,
dodać posiekany czosnek, podsmażyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki dodać na
patelnię, dusić z czosnkiem ok. 3-4 minuty. Kalafiora podzielić na małe
różyczki, dodać na patelnię, całość posypać kolendrą oraz 1 łyżką curry. Dusić
ok. 8-10 minut. W tym czasie jogurt wymieszać z pozostałym curry. Gotową
potrawę zdjąć z ognia i polać jogurtem i dokładnie wymieszać. Nie podgrzewać
już z jogurtem, unikniemy wtedy tego, że jogurt ścinając się pod wpływem
temperatury zacznie wyglądać mało apetycznie :). Podawać natychmiast jako samodzielne danie albo
dodatek do mięs. Smacznego.
Uwielbiam curry kalafiorowe!
OdpowiedzUsuńAleż pysznie u Ciebie! Pozdrawiam:)
kalafior i curry, to jest świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńW piątek robię! Wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń