Dietetycznie: Kalafior curry


Danie, które właściwie wyszło samo. Miałam w lodówce połówkę wcześniej ugotowanego kalafiora i przy podgrzewaniu podkusiło mnie, żeby coś pokombinować…
W efekcie wyszło smaczne i lekkie danie, więc dzielę się pomysłem

Składniki (2 porcje)
½ główki ugotowanego kalafiora
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki przyprawy curry
4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, podsmażyć. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki dodać na patelnię, dusić z czosnkiem ok. 3-4 minuty. Kalafiora podzielić na małe różyczki, dodać na patelnię, całość posypać kolendrą oraz 1 łyżką curry. Dusić ok. 8-10 minut. W tym czasie jogurt wymieszać z pozostałym curry. Gotową potrawę zdjąć z ognia i polać jogurtem i dokładnie wymieszać. Nie podgrzewać już z jogurtem, unikniemy wtedy tego, że jogurt ścinając się pod wpływem temperatury zacznie wyglądać mało apetycznie :). Podawać natychmiast jako samodzielne danie albo dodatek do mięs. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz