Dietetycznie: Zapiekany kalafior


Kolejna propozycja na dietetyczne danie obiadowe oraz urozmaicenie kalafiora. Zamiast tradycyjnej zasmażki z masła i bułki proponuję zapiec go z serem pleśniowym. Wyostrza smak kalafiora i jednocześnie redukuje pochłaniane w zasmażce kalorie o kilkanaście procent.

Składniki (dla 2 osób):

1 średniej wielkości kalafior
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2/3 lub 60 gram sera pleśniowego typu Lazur

Gotujemy w garnku wodę, na wrzątek ustawiamy naczynie do gotowania na parze i wkładamy do niego oczyszczony kalafior w całości. Gotujemy około 10 minut. Obgotowany w ten sposób kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i delikatnie dzielimy na różyczki. Mieszamy, tak aby każdy kawałek kalafiora był delikatnie naoliwiony. Czosnek kroimy w jak najcieńsze plasterki, układamy na kalafiorze a na to kruszymy ser. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – opcja pieczenia góra/dół z termo-obiegiem na ok. 20 minut, do momentu aż czosnek i ser zacznie się przypiekać na lekki brąz. Smaczego.

Komentarze

  1. Właśnie skończyliśmy jeść z rodziną, o połączenie sera plesniowego i kalafiora brzmiało ryzykownie ale wyszło super. Nie jadłam sera pleśniowego bardzo długo (wyczytałam w artykule na pogromcach mitów medycznych, że może być szkodliwy, wiec wolałam sie wstrzymać z jego jedzeniem do wizyty u lekarza, lepiej dmuchac na zimne ;)) i powiem ci, że powrót sera plesniowego udany w 100%. Dzieki wielkie za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Niewiele :), sam kalafior ma ich w 100 gramach około 20 a ta odrobina sera... ;) , cała porcja nie więcej niż 250-300 kalorii.

      Usuń

Prześlij komentarz