Ciąg dalszy moich dyniowych
eksperymentów. Po śniadaniu, czas na obiad. Tym razem zrobiłam zupę krem na
bazie dyni. Zupa wyszła bardzo dobra, trochę słodka, dlatego przełamałam ją
słoną, podsmażoną krewetką. Razem bardzo fajnie się to skomponowało.
Zupa krem z dyni.
Składniki (4 porcje)
0,5 kg miąższu z dyni
1 marchewka
1 por, tylko biała część
1 pietruszka
¼ selera
1 łyżeczka masła
0,5 l. bulionu warzywnego (u
mnie z kostki)
½ serka pleśniowego typy
camembert
2 łyżki obranych pestek z
dyni
Sól, pieprz,
1 łyżeczka: imbir w proszku,
kurkuma,
4 łyżeczki oleju z pestek
dyni
8 krewetek
1 łyżka oleju
W garnku z grubym dnem
rozpuścić masło, wrzucić drobno pokrojoną włoszczyznę, mieszając dusić do
miękkości ok. 5-7 minut. Miąższ dyni pokroić w drobną kostkę, dorzucić do
warzyw, podsmażyć jeszcze ok 5 minut, podać imbir i kurkumę a następnie zalać
bulionem i gotować ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Jak dynia jest już
miękka, za pomocą blendera zmiksować całą zawartość garnka, jeśli uważacie, że
zupa jest za gęsta, dodać wody lub bulionu według uznania do otrzymania
oczekiwanej konsystencji. Postawić ponownie na gaz, przyprawić do smaku solą i
pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę, dorzucić do zupy i dokładnie wymieszać,
żeby kawałki sera ponownie się nie stopiły w całość. Pestki dyni uprażyć na
suchej patelni i dodać do zupy. Krewetki podsmażyć na łyżce oliwy na drugiej
patelni, przyprawiając jedynie solą i pieprzem. Gotową zupę nałożyć na talerze,
polać łyżeczką oleju z pestek dyni, na środku ułożyć podsmażone krewetki. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz