"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dyniowy obiad


Ciąg dalszy moich dyniowych eksperymentów. Po śniadaniu, czas na obiad. Tym razem zrobiłam zupę krem na bazie dyni. Zupa wyszła bardzo dobra, trochę słodka, dlatego przełamałam ją słoną, podsmażoną krewetką. Razem bardzo fajnie się to skomponowało.

Zupa krem z dyni.

Składniki (4 porcje)
0,5 kg miąższu z dyni
1 marchewka
1 por, tylko biała część
1 pietruszka
¼ selera
1 łyżeczka masła
0,5 l. bulionu warzywnego (u mnie z kostki)
½ serka pleśniowego typy camembert
2 łyżki obranych pestek z dyni
Sól, pieprz,
1 łyżeczka: imbir w proszku, kurkuma,
4 łyżeczki oleju z pestek dyni
8 krewetek
1 łyżka oleju

W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić drobno pokrojoną włoszczyznę, mieszając dusić do miękkości ok. 5-7 minut. Miąższ dyni pokroić w drobną kostkę, dorzucić do warzyw, podsmażyć jeszcze ok 5 minut, podać imbir i kurkumę a następnie zalać bulionem i gotować ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka. Jak dynia jest już miękka, za pomocą blendera zmiksować całą zawartość garnka, jeśli uważacie, że zupa jest za gęsta, dodać wody lub bulionu według uznania do otrzymania oczekiwanej konsystencji. Postawić ponownie na gaz, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę, dorzucić do zupy i dokładnie wymieszać, żeby kawałki sera ponownie się nie stopiły w całość. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Krewetki podsmażyć na łyżce oliwy na drugiej patelni, przyprawiając jedynie solą i pieprzem. Gotową zupę nałożyć na talerze, polać łyżeczką oleju z pestek dyni, na środku ułożyć podsmażone krewetki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz